Bewaking door middel van camera’s wordt al ontzettend lang gedaan, hierdoor zijn veel criminelen weten opgepakt te worden en zijn veel mysteries opgelost. Maar de camera ontwikkeling blijft maar doorgaan, tegenwoordig heb je namelijk ook IP camera’s. IP camera’s zijn meer gespecialiseerd op bepaalde vlakken als de ‘normale’ camera. Hieronder bespreken we wat IP camera’s zijn en wat ze kunnen.

Wat zijn IP camera’s?

IP camera’s worden ook wel netwerkcamera’s genoemd. Deze camera’s zijn digitale videocamera’s die gebruik maken van internetprotocoltechnologie om de beelden op camera vast te kunnen leggen, verzenden en op te slaan. Een analoge camera die verzend de videosignalen via een coaxkabel, maar IP camera’s verzenden digitale videogegevens over een IP-netwerk. 

Functionaliteiten

IP camera’s hebben veel extra functionaliteiten vergeleken met de analoge camera. Zo hebben ze HD- of soms zelfs 4K-resolutie. Ze hebben ook een ingebouwde bewegingsdetectie en infrarood waardoor je ’s avonds ook alles nog kunt zien. Je kunt ook beveiligingssystemen hieraan toevoegen zoals alarmsystemen. 

Oxa roxa 9napgaubo2g unsplash scaled

Connectiviteit

Een van de belangrijkste voordelen van IP camera’s is dat ze erg flexibel zijn in hun connectiviteit. Ze kunnen namelijk draadloos verbinding maken met het netwerk via de wifi, hierdoor is er geen hele bekabeling nodig. Ook kun je de live camera beelden bekijken via meerdere apparaten zoals telefoons of tablets. 

Beheer en opslag

Je kunt met IP camera’s ook videobeelden makkelijker opslaan. Zo kun je ze aansluiten op een netwerkvideorecorder of de cloud, waardoor de beelden centraal worden opgeslagen en je er van een afstand nog toegang op hebt. Je kunt dan ook beelden opzoeken op basis van tijden en of gebeurtenissen. 

Toepassingen

IP camera’s kunnen ingezet worden voor veel toepassingen in meerdere omgevingen. Je kunt ze bijvoorbeeld bij je eigen huis ophangen op je woning te beveiligen, maar ze kunnen ook opgehangen worden in winkels en bedrijven om zo diefstal tegen te kunnen gaan. Ook kun je ze in openbare ruimtes hangen om bijvoorbeeld het verkeer in de gaten te houden. Mocht je geïntereseerd zijn in zo’n IP camera, kijk dan eens bij CT-Groep.

Beveiliging is iets waar we ontzettend veel waarde aanhechten, die beveiliging kan je krijgen door bijvoorbeeld camera’s op te hangen. Maar tegenwoordig zijn er nieuwe ontwikkelingen in de camera’s, namelijk de IP camera’s. Ze hebben een hoge resolutie aan beeldkwaliteit, de video’s worden over het IP netwerk verzonden en je kunt er overal op elk apparaat bij. De video’s kunnen op een centrale plek worden opgeslagen en je kunt ze in principe overal waar nodig is ophangen.